Bosnia-Herzegovina

Mostar

Mostar har sitt navn etter den gamle broa Stari Most og 9 november 1993, ble brua, som hadde stått siden 1566 ødelagt av kroatiske styrker. Etter krigen ble den rekonstruert og gjenåpnet 23. Juli 2004. Et festningstårn av stein på hver side skulle beskytte broen. Broen forbinder Mostars to deler som holder til på hver sin side av Bosnias største elv som heter Neretva. Broen spenner i en flott bue 24 meter over vannflaten. Dette brospennet var det største i sin tid, og broen er et arkitektonisk mesterverk 

Mostar har en grusom nyere historie som inkluderer massehenrettelser, systematiske voldtekter og etnisk rensing, og mange av byens bygninger er fortsatt full av kulehull. I sentrum står det falleferdige utbombede ruiner med advarsel om å gå inn. Men det er først og fremst carsija, gamlebyen, som trekker til seg alle turistene. Med god hjelp fra verdenssamfunnet har Mostar møysommelig fått gjenbygd sine historiske byggverk, og i dag er det en fryd å rusle rundt blant de lave husene av naturstein med sine ujevne steingater. I juli 2005 ble Mostars gamleby inkludert i UNESCOs Verdensarvliste.   

Gamlebyen figurerer på de fleste postkort og plakater fra Mostar, og ble bygget rundt år 1567 av de tyrkiske okkupasjonsstyrkene som da hadde kontroll over distriktet..

På elvens vestre side ligger flere restauranter ved elvebredden med flott utsikt mot gamlebroen. Området kalles Kujundziluk, etter de mange messingsmedene (kujundzije) som holdt til her, sammen med kunstnere, garvere, skreddere og andre håndverkere. Fortsatt domineres butikkene i steinhusene av disse yrkesgruppene, og her kan du gjøre et kupp på smykkefronten.

På den østre siden av broen ligger et nett av flere idylliske steinbelagte gater som snirkler seg mellom natursteinhus med restauranter, småbutikker og kafeer, over elver og under broer. Mostar har overnattingstilbud i de fleste prisklasser, fra en seng i et enkelt gjestehus for noen tiere, eller et rom med bad og aircondition på godt trestjerners hotell fra rundt 400 kroner. Denne steinen står ved det ene brotårnet og har et viktig budskap til alle turister. Mostar har overnattingstilbud i de fleste prisklasser, fra en seng i et enkelt gjestehus for noen tiere, eller et rom med bad og aircondition på godt trestjerners hotell fra rundt 400 kroner. Denne steinen står ved det ene brotårnet og har et viktig budskap til alle turister.

Mostar har overnattingstilbud i de fleste prisklasser, fra en seng i et enkelt gjestehus for noen tiere, eller et rom med bad og aircondition på godt trestjerners hotell fra rundt 400 kroner. Denne steinen står ved det ene brotårnet og har et viktig budskap til alle turister.

Medjugorje

Medjugorje

Byen er stoppested for mange katolske pilgrimmer hvor Jomfru Maria skal ha åpenbart seg for noen år siden. Byen ligger på veien mellom Sarajevo og kysten av det tidligere Jugoslavia i det vestlige Hercegovina, rundt 25 km sørvest for Mostar og nær grensen til Kroatia. I dag er byen mest kjent for være stedet hvor helgenen Jomfru Maria etter sigende skal ha vist seg seks ganger siden juni 1981, og byen blir i dag besøkt av pilegrimer fra hele verden. 

Navnet Međjugorje er av bosnisk opprinnelse og kan oversettes til «stedet mellom fjellene». Med høyde over havet på 200 meter har stedet en mild middelhavsklima. Byen består av en etnisk homogen kroatisk befolkning på rundt 4000 mennesker. Her finner du også et herlig spise og overnattingssted bygd I stein, med utsikt til fjellet hvor Jomfru Maria åpenbarte seg. 

Er du på ferie i eller rundt Split i Kroatia, anbefales det å ta en tur over fjellet, via Medjugorje til Mostar. Noen av reiseselskapene har dagsturer over til Mostar, enten langs kysten eller over fjellet. 

Er du på ferie i eller rundt Split i Kroatia, anbefales det å ta en tur over fjellet, via Medjugorje til Mostar. Noen av reiseselskapene har dagsturer over til Mostar, enten langs kysten eller over fjellet.