Spania

Torrevieja

Torrevieja

er en kystby som ligger på Costa Blanca i Alicante-provinsen i Sør-Spania. Navnet kommer av at stedet frem til 1802 bare var et gammelt vakttårn. "Torre" betyr tårn på Spansk og "vieja" betyr gammel. Salt er hovedindustrien i Torrevieja siden byen ligger mellom havet og to store saltsjøer Las Salinas. Denne plasseringen gjør at Torrevieja har et meget helsebringende klima, noe som er hovedgrunnen til byens popularitet blant nordmenn, svensker og andre nord-europeere som oppsøker Spania av helsemessige årsaker.

En annen grunn er at Torrevieja ligger praktisk til med kun 30 miutters kjøretur fra flyplassene i Alicante og Murcia, noe som gjør Torrevieja lett tilgjengelig fra de fleste europeiske byer. I de seneste årene har den lokale økonomien hatt en voldsom vekst på grunn av turisme og Torrevieja er en veldig kosmopolitisk by som kan skilte med en stor andel av Skandinavere, Briter, Irer, Tyskere og Østeuropeere. Mange av disse bor i Torrevieja hele året, sammen med mange Spanjoler som har sitt feriehus på Costa Blanca. 

Det finnes flere strender i Torrevieja. Foruten bystranda som ligger på sørsiden av byen har du også La Mata Stranden som ligger i nordenden av Torrevieja. Dette er en 2,5 km lang strand som har fått betegnelse Blue Flag flere år på rad på grunn av kvalitet, renhet og tilgjengelighet. Stranden ligger i direkte tilknytning naturreservatet Laguna de la Mata som er et flott rekreasjonsområde med et yrende fugleliv, gressenger og turstier. 

Ronda

Ronda

Er du på ferie på Solkysten eller Costa Blanca og vil ta en biltur, er dette et sted å anbefale. Ronda er en liten by i det sørlige Spania med ca. 36000 inbyggere. Byen tilhører provinsen Malaga, som ligger i den regionen Andalucia. Den er en av Spanias eldste byer, og den regnes som tyrefektingens vugge. 

Fra Ronda til Malaga, er det cirka 100 km Byen ligger rundt 750 moh. Og den er delt i to av en 120 meter dyp kløft. Kløften med navn El Tajo med en tilhørende liten elv, skiller den eldre bydelenLa Ciudao fra den yngre El Mercadillo. Det finnes 3 broer over denne kløften, Puente Nuevo fra 1793, Puente VIejo fra 1616 og Puente Arabe fra romertiden. 

Puente Nuevo er vakker og utsikten over kløften er spektakulær. Dette er den viktigste grunnen til at Ronda er en svært populær turistby på alle tider av året. Både Ernest Hemingway og Orson Welles tilbrakte i sin tid store tidsperioder i denne byen.

Siden byen ligger på en fjelltopp så er selvsagt utsikten fantastisk. Den tredje store attraksjonen her er tyrefekterarenaen, som visstnok skal være en av Spanias eldste og mest berømte. 

Granada


Granada

Granada er en by som ligger ved foten av Sierra Nevada i det sydlige Spania med ca 250 000 innbyggere. Byen er verdensberømt for sin kunst, kultur og vitenskap. På grunn av at byen ligger i en dal, er det på sommeren utrolig varmt. Er du på solkysten i Spania, vil jeg anbefale en biltur opp til Granada.

 Byens største attraksjon er Alhambra, ett av de beste eksempler på stor islamistisk kunst og arkitektur. Bygget ligger på en høy klippe og var mauriske kalifers residens, reist i perioden mellom 1248 og 1390. Yttermurene gir anlegget et festningsaktig preg, mens det innvendig er rikt dekorert.

Andre severdigheter er katedralen reist i perioden mellom 1523 og 1703, det kongelige kapell med Ferdinands og Isabellas gravsteder og det kongelige lystslott Généralife med sine vakre hageanlegg. Besøker du gamlebyen Albaicin på andre siden av elven for Alhambra, vil du oppleve trange, krokete gater med hus i arabisk stil. 

Santa Pola

Santa Pola

På vei sørover fra Alicante passerer du Santa Pola, som foruten saltproduksjon også har en av Costa Blancas største og mest kjente fiskehavner. Santa Polas historiske utvikling er hovedsakelig basert på fiske. Allerede i det fjerde århundre før Kristus var det bosetninger i området, som i de siste tiårene har etablert seg som en betydelig turistdestinasjon. 

Santa Pola har ca.35000 innbyggere og kommunen utgjør et areal på 52, 8 kvadratkilometer hvorav store deler er erklært som naturreservat. Vest for sentrum ligger reservatet el Parque Natural de las Salinas de Santa Pola. Mens reservatene la Sierra og la Cabo de Santa Pola befinner seg på østsiden.  

Sentrum av Santa Pola domineres av havnen og den gamle middelalder festningen - El Castillo-Fortaleza. I sommerhalvåret invaderes kommunen av solhungrige turister både fra Spania og andre europeiske land. Det finnes også en stadig voksende utenlandsk befolkning. Santa Pola fremstår som en sjarmerende Middelhavslandsby med flere innbydende strender og en rekke utfluktsmuligheter i umiddelbar nærhet.

Rundt 4 kilometer ut fra el Cabo de Santa Pola og 8 kilometer fra havnen i Santa Pola ligger øya Tabarca, som er Valenciaregionens eneste bebodde øy. Til tross for nærheten til Santa Pola er den 400 meter brede og 2.000 meter lange øya underlagt Alicantes administrasjon. Tabarca er den minste av Spanias øyer som er permanent bebodd, med rundt 50 fastboende. Denne bør du absolutt besøke.  

La Manga

La Manga

La Manga er en halvøy i regionen Murcia som ligger på Costa Calida (Den varme kysten). De første byggene ble oppført i 1963 og siden har utviklingen vært dramatisk og La Manga er nå i realiteten helt utbygd. De siste ti årene har antallet tilreisende turister økt sterkt, og området besøkes årlig av flere hundre tusen mennesker. I all hovedsak består La Mangas byggmasse av privateide leiligheter, noen få hoteller og lokalt næringsliv er begrenset til servicenæring. 

Mar Menor er navnet på sjøen som ligger mellom La Manga og fastlandet, og den får vannet sitt fra Middelhavet. Temperaturen i Mar Menor er normalt noe høyere enn på Middelhavssiden, spesielt om sommeren. Stedet er kjent for sine gode forhold for kiting og dykking.   

Menorca

Menorca

Menorca er den østligste og nest største av øyene i øygruppeen Balearene, slått av sin nabo Mallorca. Menorca er ca. 700 km2, og antall innbyggere er ca 90 000. Menorca har tallrike megalittiske minnesmerker fra en tidligere keltisk befolkning. Øya ble okkupert av britene i 1708, senere av Frankrike, før den ble spansk igjen fra 1782. I dag er nærmere 3/4-deler av Menorca beskyttet naturområde.

Flora og fauna her er unik, men en stor del av øyas landområder er også dekket av krattvegetasjon (macchia og garrigue). Det er lite skog på Menorca. Ellers er Menorca kjent for sin spesielle sorte hesterase, og under festivaler vil du se disse hestene og deres stolte ryttere, såkalte caixers. 

For den perfekte oversikten over Menorca besøker man Monte Toro, som er øyas høyeste punkt.