Støtteordninger under corona

05.02.2021

Støtteordninger i coronatider. Fungerer de?

..

Hvem tjener på dette?

Da har vi sett at de største bedriftene forsvinner med det meste av støtteordningene for bedrifter. Små bedrifter og enkeltmannsforetak er taperne også her Gjerne bedrifter som sliter med å holde hodet over vannet og spesielt betale sin skatt om de får et lite overskudd. Det har ikke gjort noen feil fra myndighetene, da ordningen er lagt opp slik, men kanskje burde de se litt på ordningen. Typiske eksempel på de som forsyner seg godt av kassen er Oslo Plaza, Scandic, Hurtigruten, Color Line-gruppa, dyreparken i Kristiansand og seismikkselskapet PGS, hvor noen av disse har utbetalt stort utbytte til eierne..

Takk for følget Norwegian
Takk for følget Norwegian

Norwegian og cashpoints

En bedrift som har fått mye hjelp av mine og andres skattepenger bla. er Norwegian, noe jeg har vært enig i at vi må ha på vingene og et selskap jeg har brukt en del. Tidligere i uken fikk jeg brev fra Bank Norwegian om at alle opptjente cashpoints blir inndratt og ordningen avsluttet/satt på vent på grunn av krisen. Dette er rett og slett tyveri av innestående penger/points, som er opparbeidet over tid, dels fordi man bruker Bank Norwegian og dels for at man bruker flyselskapet. Etter en kansellert tur med Norwegian på grunn av coronasituasjonen, fikk jeg valget mellom å få pengene tilbake eller få dette i cashpoints, hvor jeg valgte cash points, da mange slet med å få pengene tilbake fra Norwegian. Vet mange har ventet et år på å få igjen pengene sine, så dette med points virket lurt. Etter det nyeste utspillet fra Bank Norwegian nå, er cashpoints gyldig igjen, sammen med cashback som er et nytt opplegg, som gir dårligere uttelling enn f. eks. Trumf. Dette gjelder imidlertid etter at Norwegian er ferdig med sin redningsplan og omstrukturering. Jeg er skeptisk, men det gjenstår å se. I mellomtiden blir det nok andre alternativer for meg. Min tillit til at Norwegian får alt dette til er sterkt redusert, så da blir det tilgjengelighet og pris som gjelder fremfor lojalitet.

Et alternativ til Norwegian for meg
Et alternativ til Norwegian for meg

Wizzair et alternativ?

Et selskap som ikke får kompensasjon.

Som tidligere nevnt reiser jeg en del til Gdansk og bruker også Wizzair, som er et av de mest utskjelte selskaper i Norge. Den biten av diskusjonen vil jeg ikke gå inn på her, men for meg er det viktig med pris og tilgjengelighet, spesielt da de flyr direkte fra Haugesund og Bergen. Fikk også et problem med kansellering på reise med Wizzair, hvor spørsmålet her også ble om jeg ønsket penger tilbake eller tilgode på wizz konto, hvor valget ble penger tilbake. Etter 1 mnd. var pengene tilbake på konto, men bra informasjon underveis i prosessen. Om man velger Wizzair eller Norwegian er selvfølgelig opp til hver enkelt, men for meg er Norwegian ute av bildet, så får vi se om det nye selskapet Flyr kan være et alternativ. Skal du på tur i sommer, starter Wizzair opp ruter direkte fra Gardemoen fra 15. mai til følgende destinasjoner i tillegg til eksisterende ruter med priser fra kr. 279.-

Oslo - Alicante på mandag, onsdag og fredag.

Oslo - Chania på tirsdag og lørdag.

Oslo - Larnaca på mandag og fredag.

Oslo - Gran Canaria på tirsdager og lørdager

Oslo - Split på torsdag og søndag.

Enkeltmannsforetak og artister

Mange av de som starter opp små bedrifter starter gjerne som et enkeltmannsforetak for å se om ideene fungerer og om man kan få kapital til å vokse. Det samme gjelder artister som også gjerne er enkeltmannsforetak, for å få riktig regnskap. Så kom corona og det meste ble stengt ned. De fleste stod uten jobb og fikk del i refusjonspakken. Refusjonen ble for de som gikk gjennom nåløyet 80% av netto omsetning i 2019 og var således til litt hjelp i denne situasjonen. Dette gjaldt frem til 31. 10. 20, men ble utvidet til 31. 12. 20, men da med reduksjon til 60% av den samme netto omsetning. Neste utviding ble til den 28. 02. 20 og nå med Stortingets forlangende sannsynligvis til den 01. 10. 20, men foreløpig til 01. 07. 20

De som er registrert som enkeltmannsforetak har ikke krav på arbeidsledighetstrygd, noe som gjelder om de er frilansere. Skal ikke gå mer inn på dette, men når man vet at de største firmaene i Norge får ut millioner samtidig som de nedbemanner og permitterer er det litt sårt for de som får rundt kr. 10.000.- i mnd., spesielt hvis de har det som eneste levebrød

Permitterte. Hva med dem

Restaurant og hotellbransjen er vel de som har flest problemer sett fra de ansattes ståsted. Disse bransjene bemannes mye av studenter og andre deltidsansatte, som tjener for lite til å komme inn under noen av kompensasjonsordningene.

Dagpenger

Hovedvilkår for rett til dagpenger:

  • Du må være minst 50 prosent permittert Har du flere arbeidsforhold, er det den samlede arbeidstiden din som må være redusert. Når vi vurderer om arbeidstiden din er redusert med minst 50 prosent, kan vi maksimalt ta utgangspunkt i 40 timers arbeidsuke. Det vil si at du kan jobbe maksimalt 20 timer arbeidsuke for å ha rett til dagpenger.
  • Arbeidsinntekten din må være redusert
  • Du må ha tjent minst 152 027 kroner (1,5 G) siste 12 månedene, eller 304 053 kroner (3 G) de siste 36 månedene som arbeidstaker. Foreldrepenger, svangerskapspenger og svangerskapsrelaterte sykepenger regnes også med. Inntekt som selvstendig næringsdrivende regnes ikke med. Du som er lærling kan få dagpenger uavhengig av tidligere inntekt. Har du nylig avtjent verneplikt kan du ha rett til dagpenger uavhengig av tidligere inntekt.

Vaksinepass

Da er det med vaksinepass nærmere enn man tror. Danmark jobber allerede med det og vaksinerer for fullt, mens Norge bruker tid på om Utsira eller lignende småsteder fortjener å bli vaksinert før Oslo som tross alt er hovedstaden og må prioriteres først. I mine øyne er det selvsagt at den opprinnelige planen må følges med en fordeling som blir gjort i dag. Vi har sett fra våre nabokommuner at smittetrykket kan forandre seg fort og da hjelper det lite at vaksinen er i Oslo. Vi i distriktet har samme rett til å ta vare på våre sårbare som østlandsregionen.

Når det er sagt, regner jeg med at vi her i landet ikke kommer til å delta i vaksinepassordningen, som kan bli et forlangende om man skal på tur. Sverige, Polen, Danmark, Hellas og flere kommer til i ordningen i tillegg til at flyselskapene vil forlange det. Resultatet av vaksinepass, blir sannsynligvis at de som ikke kan fremvise dette når man skal inn i et EU land er at man kan bli nektet innreise eller må i karantene. Noe å tenke på om man ikke ønsker å bli vaksinert. Passet som blir digitalt, skal være klart før sommeren.