Oliwa

19/04/2023

Katedralen i Oliwa

Bor du i gamlebyen, tar du trikk 6 eller 12. Følg med på skjermen i taket for holdeplassinfo. Når du har passert Galleria Baltica er du omtrent halvveis. Billetter til trikken kjøper du i undergangene ved Scandic hotell eller kiosker rundt omkring. Du kan kjøpe om bord, men husk å ha småpenger. Det er ofte billettkontroller. Du går inn i parken på enden mot hovedveien, på linje med der trikken stopper.

Alle de 23 alterene i katedralen har stor historisk verdi. De er hovedsakelig barokk og Rococo, delvis laget av marmor. Ikonografien deres skildrer hovedprinsippene i kirken etter Trent. Maleriene i alteret og hovedskipet ble laget av de berømte kunstnerne fra 1600-tallet: Herman Han (1574-1628), Adolf Boy (1612-1680), Andrzej Stech (1635-1697) og Andreas Schlütera (1660-1714) ).Interiøret inneholder også Rococo kapellene fra Det hellige kors og St. Johannes av Nepomuk, gravsteiner, epitafer, Pomeranian Dukes grav, Kos-familiegraven, biskopens krypte, antikke lysekroner, kalesjer og mange andre antikviteter, inkludert en feretory of stor kulturell verdi, viser Vår Frue av Oliwa med et spedbarn. Feretorien bæres alltid under den årlige vandringen.

Engler, bevegende soler, måner og stjerner, delikate vev av eføy og blomster. I sentrum – et vakkert glassmaleri av Madonna og barnet. En kaskade av lyder som imiterer fuglesang, lyden av vinden, plaskende vann, summende bier, og til og med torden! De monumentale orglene i rokokko-utførelse lyder helt fantastisk, og med sitt rikt dekorerte utseende er de et praktfullt pynteelement i katedralen Katedra Oliwska. Orglenes skapere – mesterne Jan Wulf og Friedrich Rudolf Dalitz, brukte over 28 år på å bygge dem. Til sammen med kirkens to andre instrumenter, det lille orgelet i tverrskipet og det moderne pipeorgelet ved utgangen av kirken, har de 7876 piper. Pipene i de store orglene måler opp mot nesten 11 meter! Deres utrolige lyd, med ekko-effekt, kan man nyte under daglige korte konserter og under den kjente internasjonale festivalen for orgelmusikk