5G. Hvordan fungerer det

11.07.2021

De store teleselskapene jobber for fullt med å få 5G-nettet opp og gå, men hva betyr 5G for deg?

Info ang. 5G og enkelte bilder bla. fra Telenor

5G-nettet er under stadig utvidelse, noe som resulterer at du kan laste ned og surfe enda fortere. Selv om det ganske rask også i dag med det eksisterende 4G nettet, vil forskjellen bli merkbart større.

Hva er 5G?

5G er en forkortelse for 5. generasjon mobilnettverk. Det er en helt ny infrastruktur, og vil åpne for bedre brukeropplevelser og helt nye muligheter i mobilnettet.

Selv om vi i dag har et svært raskt 4G-nett som er et av verdens raskeste, vil 5G-nettet gi enda høyere med kapasitet og hastighet sammenlignet med dette.

5G-nettet vil kunne gi hastigheter som er opp til 10 ganger raskere enn dagens 4G.

Men det er også en annen side ved 5G: I et helt annet omfang enn 4G-nettet vil det åpne for å koble enormt mange ulike enheter på nettet - samtidig. 5G-nettet vil kunne håndtere milliarder av tilkoblede enheter. Og da snakker vi ikke bare om mobiltelefoner, men alt fra biler til parkeringssensorer, medisinsk utstyr og hele fabrikker. Det vil ha store ringvirkninger.

Hva vil 5G bidra til i samfunnet?

Med 5G åpner det seg nemlig et hav av nye muligheter innen industri og viktige samfunnsfunksjoner. Alt mulig - for eksempel sensorer, maskiner og databaser - kan kobles sammen, analyseres og effektiviseres på helt nye måter.

Nettet vil etter hvert også kunne «deles opp» og tilpasses til bestemte formål (såkalt skivedeling, eller network slicing), slik at for eksempel helsetjenester, industriområder og hele verdikjeder - for eksempel innen matproduksjon - kan få skreddersydde løsninger. Det vil sikre enda større sikkerhet, pålitelighet og effektivitet.

Også vanlige forbrukere vil nyte godt av den store kapasiteten i 5G-nettet. For eksempel vil 5G kunne gi befolkningen tilgang på Trådløst Bredbånd, som sikrer en stabil nettilgang i hjemmet - med høye hastigheter og stor kapasitet. Dette er spesielt viktig for områder der kobbernettet nå forsvinner, og det ikke er mulig å bygge ut fiber.

Vi har allerede smartklokker med e.SIM, som lar deg ringe og strømme musikk selv om mobilen ligger hjemme. I neste omgang kan vi vente oss for eksempel headset som kobles rett på mobilnettet. Og hva med smarte briller, AR og VR? Det er mange teknologier vi har hørt mye snakk om og sett de første eksemplene på de siste årene, som først vil blomstre med 5G.

Hva er mulig med 5G?

Hastigheten og kapasiteten i 5G betyr nemlig at det etter hvert som nettet utvikles, blir det mulig å utveksle store mengder data frem og tilbake i sanntid - i praksis uten forsinkelser.

Det betyr for eksempel at selvkjørende biler kan sende data om omgivelsene sine, som blir analysert i skyen og sendt tilbake umiddelbart - samtidig som bilen også kommuniserer med andre kjøretøy og datakilder i trafikken. Det kan gi bilen ikke bare «øyne i nakken», men øyne overalt i veinettet.

Et annet eksempel: Dersom noen må ha en akutt og komplisert operasjon og nærmeste spesialist er timevis unna, kan man gjennomføre fjernkirurgi via 5G. Det vil si at spesialisten utfører operasjonen via en robot på det lokale sykehuset, med perfekt videooverføring og helt uten forsinkelser i bevegelsene.

Bare det at man kan overføre video av høy kvalitet i denne hastigheten, uten nevneverdig forsinkelse i nettet, åpner for mye. Tenk på mulighetene innen AR (altså augmented reality, eller utvidet virkelighet på norsk). Her kan kameraer i mobilen eller brillene dine analysere verden rundt deg, og legge til et digitalt lag med informasjon, interaktive elementer og hologrammer - se bare for deg en avansert versjon av teknologien fra Pokémon Go, rett i synsfeltet ditt.

Hvordan er 5G annerledes enn 4G? 

Radiosignalene i 5G-nettverket er i prinsippet de samme som ble benyttet i tidligere mobile nettverk. Til forskjell fra disse vil imidlertid 5G-nettverket på sikt fungere med en langt høyere frekvens - altså med flere svingninger per sekund. De mobiltelefonene vi bruker i dag, ligger normalt i frekvensområdet fra 0,7 til 3,5 GHz, mens 5G åpner for å benytte frekvenser på både 3,5 GHz og senere enda høyere. I første omgang benytter 5G-nettverket 0,7 GHz.

Må jeg ha ny telefon? Hvis du ikke allerede har en 5G telefon, må du det. Under er et utrolig bra alternativ jeg har prøvd over tid.

Da har jeg fått prøvd denne en stund og må innrømme at de er tilbake for fullt. Første reaksjon til omgivelsene var som forventet en god latter, men er superfornøyd med denne. Mange finesser, som fungerer. Fingeravtrykksensoren sitter på siden og er kombinasjon av og på  knapp og fingeravtrykksensor. Ligger godt i hånden når du låser den opp med fingeravtrykk.

Telefonen er utrustet med en 6,7" CinemaVision-skjerm med 90 Hz og drives av 5G-mobilplattformen Snapdragon 765, som sammen med et 5 000 mAh-batteri holder deg i gang i opp til to dager mellom ladingene.

Dobbelt selfie-kamera med ultra-vidvinkellinse i front, Bakre kameraoppsett med 4 linser som inkluderer blant annet en 48 MP hovedsensor 

Er du ute etter en ny telefon, vil jeg absolutt anbefale denne ut fra egen erfaring. Glem alt du har hørt og trodd om Motorola. Dette er noe nytt. Sjekk prisen ved å klikke på bildet for oppdatert informasjon på Motorola moto g 5g plus smarttelefon 4/64gb

Kamerasystem med fire linser

Telefonens kameraoppsett består av en hovedsensor på 48 MP med Quad Pixel, en ultravidvinkellinse med 118° synsfelt, et makroobjektiv som later deg komme fem ganger nærmere objektivet og en dybdesensor som setter motivet i fokus og gjør bakgrunnen uklar. Med hele fire linser i kamera-oppsettet gjør det enkelt å fange virkelig gode bilder uansett motiv eller lysforhold.