Noen tanker om coronahåndteringen

13.01.2021

Dette er ikke ment som en kritikk av myndighetene, som gjør hva de kan for å stanse pandemien, men kan ting ha vært gjort litt før eller er det typisk norsk å bygge på tillit? Det er vel ikke alltid i 2020/21 det er så lurt. Har satt pris på noen synspunkter på dette og bruk gjerne muligheten nederst på siden.

Ungdommen og corona

I en tidlig fase gikk man ut å presiserte at det var risikogruppene og over 65 som var i faresonen og at barn og unge kun fikk mildere symptom eller ingen symptomer. Siden jeg jobber i utelivsbransjen, ser jeg flere eksempler på at dette er noe de etterlever. Fikk spørsmål fra en på 19 om hvorfor jeg brukte maske på jobb. Om jeg var redd for å bli smittet. Jeg sa nei, men er redd for å smitte deg. Han sa at det var ikke farlig for han var ung. Jeg spurte om han hadde foreldre og besteforeldre og om han ikke var redd for å smitte dem, siden han ikke tok forholdsregler. Svaret var at det hadde han ikke tenkt på. Var det så lurt å massivt fortelle de unge at de ikke var i faresonen. De største utbruddene i byene skjedde nettopp på videregående og universitet. Media og en del i forskningsmiljøet må også ta en del av skylden, da den ene dagen ikke var farligere enn vanlig influensa og den neste var det livsfarlig. Den ene dagen er det kun såpe og vann som hjelper og ikke sprit og den neste begge deler. Kanskje det hadde vært en ide å bare si at dette er et farlig virus som faktisk kan ta livet av deg, så du må følge retningslinjene de statlige instansene har satt opp. Punktum finale. Flott at forskjellige forskere har meninger, men hold det for dere selv til vi har noe konkret, så vi vanlige dødelige ikke blir forvirret.

Importsmitte

Importsmitte har vært et stort problem og bare flaks har vel gjort til at vi ikke har større problem enn vi har. Etter en stund oppdaget man at Sverige var et problem, men åpnet for regioner kunne være åpen. For å komme dit måtte man da gjennom noen blodrøde områder og ble oppfordret til ikke å stoppe før man var fremme. Må du fylle drivstoff eller er sulten, stopper man der det er mulig. Selvfølgelig burde grensen til hele Sverige være stengt. På Gardemoen opprettet man teststasjon for covid19 for de som hadde lyst til å teste seg og det var ikke mange. Sist uke fant man ut at en del av de som kom til landet og lovte på tro og ære skulle teste seg når de kom til bostedskommunen ikke gjorde det. Nå er ikke dette bare folk fra polen, Latvia og andre arbeidsinnvandrere som misbruker dette, da også norske har blitt tatt for dette. Føler at det fokuseres mye på folkegrupper, noe som blir feil, da det også kommer mennesker fra Russland, Latvia, Sverige, Danmark og Romania for å jobbe. Lech Szurgot og Aleksandra Kalinowska i Polsk-Norsk forening sier de lenge har følt at arbeidsinnvandrere blir stemplet som smittespredere i samfunnet. Vi ser mange hatefulle kommentarer på sosiale medier hver gang et fly fra Gdansk kommer til Bodø. Vi er kjempebekymret over kommentarene som vi leser, sier Kalinowska. I Polen får du besøk av Politiet en gang pr. dag om du sitter i karantene og ser de at du ikke er hjemme eller har brutt betingelsene får du en bot opp til 30.000 PLN. Hvorfor må man være så naiv i dette landet? Er det ikke bare å innføre testplikt ved ankomst. Det siste er at kommunelegen i Rana vil ikke starte testing på grensen, så da har vi en ny åpning. Kommer du som arbeidsinnvandrer må du testes ved ankomst og rett i karantene i 10 dager. Du får ikke slippe ut før ny test er negativ. Brytes dette er det rett ut og du er ikke velkommen i landet. Da kan det hende noen forstår signalet. I dag 13. januar er det innført tvungen testing på grensen eller innen 24 timer med etterkontroll på karantene med bøtelegging. Bra jobbet men det skulle vært gjort for 5 mnd. siden.

Bruk av munnbind

Det anbefales bruk av munnbind på offentlig transport og steder med mye folk. Hvorfor skal menigmann vurdere om det er mye folk eller ikke. Vi har sett bilder fra Oslo og andre steder hvor folk står tett sammen uten munnbind, for det er bare anbefalt. Hva er problemet med å påby det på disse stedene hvor det er vanskelig å holde avstand? Så har vi forskere og forvirringen om bruk av munnbind hjelper. Den ene dagen hjelper det og neste dag hjelper det ikke. En ting er helt sikkert at det blir ikke verre om munnbind blir brukt. Du blir kanskje ikke mer beskyttet selv, men du beskytter andre og gjør alle det, er saken langt på vei løst. Plakaten under sier vel sitt, selv om det kan virke litt flåsete.

Corona-alkohol-utesteder

Restauranter og utesteder blir nedstengt og får skylden for det meste av elendigheten, men er de et så stort problem?

Land vi tidligere farget røde er tydeligvis litt flinkere på smittekontrollen enn vi her hjemme. Utesteder blir syndebukker, selv om de stort sett har kontroll på smitteverntiltak, mens nattmatsteder ikke har noen restriksjoner. Det er riktig at med alkohol forsvinner en del av fornuften og hemningene, men utesteder blir kontrollert opp og ned. Skjenkekontroll og covid19 kontroll som skjer ganske hyppig, gjør at de fleste får et godt resultat. Stikk i strid med hva politikerne tror, går ikke folk hjem å legger seg etter kl. 24.00 , men ferden går til nærmeste nattmat og fest hjemme. Nattmat stedene har ingen begrensning på åpningstid og heller ingen Corona restriksjoner. Her er det som regel fullt ut over natten både ute og inne og ingen begrenser innslipp eller avstand. Liten flaske håndsprit står på disken og så langt frem kommer de færreste etter kl. 24.00

Håpet er at Kommunene innser at dette er et problem for smitten og gjør noe med det i form av at også disse får pålegg om å stenge på samme tid som utestedene eller går i seg selv og innfører samme tiltak som de som serverer alkohol. Neste gang du er på byen. Tenk på at det er på nattmaten du har størst mulighet for å bli smittet slik det er i dag. Ser du samme problemet i din kommune, så send bekymringsmelding til kommunen

NB! Når dette er sagt kan jeg ikke si at dette problemet er over alt eller hos alle nattåpne steder, men ut fra erfaring de stedene jeg har vært. Om utestedene er stengt finner folk andre alternativer å feste på. Litt artig å se meldingen fra vinmonopolet som forteller om en stor omsetningsøkning når utestedene har stengt og sitter man da alene hjemme og drikker dette eller blir det en sammenkomst andre steder?  Muligens noe å tenke på for en del som styrer kommuner. 

Polakker og corona

Som tidligere nevnt har disse fått skylden for all elendighet når det gjelder importsmitte og spesielt da fra Gdansk som har flest ankomster. Dette er da mennesker som gjør en jobb du og jeg sannsynligvis ikke vil ha og mange har faktisk etablert seg her i landet. Ingen som reiser fra Gdansk reiser hit hvis de vet de er smittet. De kommer ikke engang med flyet hvis de har symptomer. Det er strenge tiltak i deres hjemland. De vet hvilke regler som gjelder. Om noen misbruker systemet vårt, så send dem tilbake uansett hvilket land de kommer fra. Nekt innreise de neste årene, da lærer man fort, men ikke la landtilhørighet bli et skjellsord. Hold dere til begrpet arbeidsinnvandrere, så får ikke bare en gruppe skylden. Her er restriksjonene i Polen, så dette er ikke nytt hva som forlanges også i Norge

Et utdrag av Coronarestriksjonene i Polen

Koronavirus (covid-19): 

Restriksjoner av hensyn til smittevernet: Regjeringen har innført en rekke begrensninger av hensyn til smittevernet. Det innebærer blant annet:

 • Påbud om å dekke munn og nese når man befinner seg utenfor eget hjem.
 • Butikker er åpne, men med begrensninger på hvor mange som kan være til stede i lokalet.
 • Hoteller er kun åpne for forretningsreisende.
 • Barer, treningssentre og svømmehaller er stengt. Restauranter kan kun tilby take out.
 • Kun 50 prosent av setekapasiteten og 30 prosent av den totale kapasiteten på offentlig transport kan brukes.
 • Teatre, kinoer, konsertlokaler, museer og gallerier er stengt, idrettsarrangementer går uten tilskuere.
  • en voksen for å kunne forlate hjemmet.

  Brudd på regelverket kan føre til bøter. Du finner mye informasjon og svar på de vanligste spørsmålene (engelsk) om koronasituasjonen på den polske regjeringens hjemmeside, men det kan ta noe tid før denne oppdateres.

 • Mellom klokka 10 og 12 kan kun personer over 60 år handle i butikker.
 • Personer over 70 år anbefales å gå ut så lite som mulig.
 • Hjemmekontor anbefales hvis mulig.
 • Maks fem personer kan møtes av gangen. Unntak for familiemedlemmer og arbeidsrelaterte møter.
 • Undervisning på skoler og universiteter gjennomføres online. Barnehager og førskoler er åpne.
 • Mellom klokka 0800 og 1600 må personer under 16 år være i følge med foreldre eller foresatte

Testing: Personer som har fastlege i Polen skal ta kontakt med denne dersom man har behov for testing. Så snart du har bedt om en test er du i karantene og kan kun forlate hjemmet for å gjennomføre testen. Etter at resultatet foreligger vil polske helsemyndigheter avgjøre om karantenen kan avsluttes.

Karantene: Alle som har hatt nærkontakt med personer som er bekreftet smittet skal i karantene. Dersom man ikke opplever symptomer kan karantenen avsluttes etter 10 dager, man trenger ikke negativ test.

Dersom man ønsker å teste seg må man ta kontakt med polske helsemyndigheter (se punktet om testing over), men selv om man tester negativt skal man være ti dager i karantene etter en nærkontakt.

Merk at karantenereglene er strengere enn i Norge: Man kan ikke forlate hjemmet i karanteneperioden, og alle som bor i samme husstand som en person i karantene skal også i karantene. Brudd på karantenereglene kan straffes med bøter.

Isolasjon: Personer som er bekreftet smittet med koronavirus skal i isolasjon. Isolasjon kan gjennomføres i hjemmet. Brudd på isolasjonsreglene kan straffes med bøter på opptil 30 000 PLN og opptil ett års fengselsstraff. Personer som bor sammen med en smittet person skal i karantene.