Ei helg er over

25.04.2021

Mye har skjedd i helgen og dette kan vel ikke være noen av våre stakkars ungdommer som har blitt psykisk knekt etter å vært gjennom isolasjon under denne pandemien.

Mens vi voksne og gamle holder avstand, bruker munnbind og spriter oss utvendig, gir en del av vår neste generasjon blanke blaffen. Vi skal ha russetiden, vi skal treffe venner og med det så bryr vi oss ikke om vi kommer hjem å smitter våre foreldre og besteforeldre. Dette er selvfølgelig satt på spissen, men av og til kan det virke slik. Noe av skylden har regjeringen, som har brukt mye energi på å fortelle at de unge ikke blir så veldig syk, noe som nå viser seg å være litt feil. Onsdag var det 12 innlagte koronapasienter i Helse Møre og Romsdal. Snittalderen på dem som legges inn er også lavere enn før. Flere andre regioner melder om det samme. 

Den samme gruppen blir også hele tiden fortalt at de har fått psykiske skader av å være så mye i isolasjon, men hva med eldre som ikke kan besøke barn og barnebarn på grunn av reising og angst for smitte?

Slutt å dulle med de som bryter karantene, avstand og andre coronaregler uansett om de er 16 eller 80 år. Skal vi komme gjennom dette må ALLE delta. Under er noen av rapportene fra Politiet om våre stakkars ungdommer.

I flere norske byer har politiet rykket ut til fester i alt fra evakuerte bygninger til eneboliger. I Bodø gjemte festgjestene seg under senga. 

Det har vært og er store ansamlinger av ungdom på enkelte steder i Oslo by i kveld. På St.Hanshaugen har det vært opp mot 1000 ungdommer samlet ute. På Huk er det nå ca 250 ungdommer samlet. Få benytter munnbind, det drikkes alkohol og avstand til hverandre er vanskelig, skriver Politiet på Twitter.

Ørsta. Shellstasjonen : 20-25 biler og et ca antall på 150 personer som har samlet seg på stedet, noen av de er russ. Flere anmeldes for drikking på off.sted og blir bortvist. Flere av de på stedet er mindreårig.

Til sammen har det kommet inn 21 meldinger om festbråk i politidistriktet. De fleste meldingene kom fra Bergen, sier operasjonsleder Stine Mjelde til Bergens Tidende. 

De har også fått meldinger fra Høyanger, Førde og Øvre Årdal, ifølge BT. I Høyanger stanset politiet en fest etter meldinger om bråk. Det skal ha endt med at en kvinne ble anmeldt for ordensforstyrrelse.

Avisa Firda kan melde om bråk mellom russ. Kasta egg og hadde balltre.

Håper de fleste som har litt samvittighet for andre enn seg selv leser innlegget til Øystein.

Hilsen fra meg som nylig er kommet hjem etter 12 dager på Ahus med oksygentilførsel døgnet rundt. Alle har rett til sine meninger og ytringer men jeg må innrømme jeg reagerer på de som nekter og fornekter bruk av munnbind. Jeg vet ikke sikkert hvor/hvordan jeg ble smittet, jeg VET ikke om jeg ble smittet av en uten munnbind. Jeg overlevde mitt mareritt, jeg lå ikke på intensiven men det var nummeret før, men jeg var redd, veldig redd. Vær så snill - BRUK MUNNBIND! Av: Øystein Kvarv Jacobsen

Vi mennesker er et merkelig dyr. Når det ikke i kommunen er påbudt med munnbind, men bare anbefalt, trenger man ikke bruke det. For Bømlo sin del er det ikke påbudt med munnbind i butikker osv. og resultatet er at kun noen få bruker det. Har den siste tiden observert voksne med barn om ikke bruker munnbind og heller ikke håndsprit når de går inn i butikken. Noen har også jakke med logo og reklame for idrettslaget og når disse skal være forbilde for sine barn og andres barn, blir jeg betenkt. Kan det være så vanskelig å bruke dette munnbindet de få minuttene man er på butikken? Du unngår ikke selv å bli smittet om du bruker munnbind, men unngår å smitte andre. Når du ikke bruker håndsprit, kan du legge igjen smitte på handlevogner, frukt og grønnsaker du klemmer på, håndtak på brødskjæremaskin, håndtak på kjøleskap osv. Jeg har ikke lyst til å bli smittet fordi du gir blaffen

Restaurantene og utestedene har vært stengt siden jul ut fra at det er der smitten dukker opp. Dette er en sannhet med visse modifikasjoner. De aller fleste utestedene hadde gode smitteverntiltak og kontroll på dette, men selvfølgelig fantes det unntak. Det meste av smitteøkningen nå skjedde mens restaurantene var stengt og da fra hjemmefester, ulovlige ansamlinger og importsmitte. Så var det viktig at butikker solgte alkohol sammen med Vinmonopolet, slik at det mulig å holde disse ukontrollerte festene rundt omkring.

Nå ser det heldigvis ut til at denne bransjen har klart seg noenlunde gjennom dette og at vi ser en lysning i enden av tunellen. Norge har klart seg bra, men til unge, foreldre og alle dere andre. Hold nå på denne avstanden. BRUK MASKE DER DET ER MYE MENNESKER og bruk håndsprit.