Coronaviruset. Kjennetegn og hvordan smitter det?

14.12.2020

Symptomer på koronavirus: hva bør du vite, hvordan gjenkjenne infeksjonen hos barn, voksne og eldre? Se etter symptomer på SARS-CoV-2 infeksjon

Symptomer på koronavirusinfeksjon kan være vanlig influensa. Så hvordan skiller du mellom koronavirusinfeksjon og sesonginfluensa eller forkjølelse? Lær den viktigste informasjonen om symptomene på infeksjon med viruset som forårsaker COVID-19 sykdom. Se hvordan denne sykdommen utvikler seg hos barn, og hvordan hos eldre. Sjekk hva du trenger å vite om SARS-CoV-2 og om du har symptomer på COVID-19.

Hva er SARS-CoV-2 coronavirus og hva vet vi om det?

Viruset kalt SARS-CoV-2 tilhører coronaviridae familien. Det er den syvende kjente arten i denne familien av virus som forårsaker infeksjoner hos mennesker. Det forårsaker koronaviral sykdom. COVID-19 overføres ved dråpesmitte. Det karakteristiske navnet på viruset skyldes sin spesifikke struktur - det er omgitt av en ring med faner. I utgangspunktet ble koronaviruset kalt 2019-nCoV, men senere ble det offisielle navnet - "SARS-CoV-2" - annonsert av Den internasjonale komiteen for viral tapeonomi.

Hvordan kan du bli smittet med koronavirus?

Som statistikken viser, forårsaker COVID-19 flere dødsfall enn sesonginfluensa. Forløpet av denne sykdommen er også mye farligere. SARS-CoV-2 virus overføres ved dråpe, som også for influensaviruset. Bæreren smitter under hoste, nysing og tale. Infeksjon kan også oppstå som følge av å berøre noe som har kommet i kontakt med pasientens spytt.

Merk! Infisere andre kan også pasienter som passerer infeksjonen asymptomatisk!

Virus finnes også på telefoner, dørhåndtak, knapper og andre elementer og kan overleve opptil flere timer/dager, og derfor er det så viktig å vaske hendene regelmessig og riktig! 

Hittil har det ikke blitt bevist at coronavirus kan bli smittet ved kontakt med en hund eller katt, men forsiktighet bør tas og hygieneregler observeres.

Som for inkubasjonstiden, det vil si perioden hvor symptomene på koronaviral sykdom utvikler seg fullt ut - det er 2-14 dager. Det er imidlertid tilfeller der inkubasjonstiden var så høy som 27 dager. Til sammenligning utvikler symptomene på vanlig influensa vanligvis etter ca 2 dager.

Infeksjonsperioden for andre etter behandling av infeksjon med coronavirus, kan være opptil 2-4 uker. Det er derfor viktig å følge karantenereglene. Denne varer for tiden 10 dager. 

Det er også verdt å vite at spredningen av koronavirus er mye raskere enn med patogener som forårsaker andre smittsomme sykdommer, og en pasient kan infisere flere ganger flere mennesker enn med for eksempel influensa. 

Hva er symptomene på SARS-CoV-2 coronavirus infeksjon?

De vanligste symptomene på koronavirusinfeksjon inkluderer:

 • Feber
 • Tørrhoste
 • Tretthet

Sjeldnere kan det være symptomer som:

 • myalgi,
 • Sår hals
 • Diaré,
 • Hodepine
 • Abdominal
 • Kvalme
 • tap av luktesans og smak (oftest hos unge mennesker),
 • hudlesjoner på føttene.

Et symptom som også er observert hos pasienter med COVID-19, men ennå ikke inkludert i den offisielle listen over symptomer på infeksjon, er karakteristisk i munnen, som ligger spesielt i halsen området.

I alvorlige tilfeller kan sykdommen senere utvikle komplikasjoner. Alvorlige tegn på infeksjon inkluderer:

 • kortpustethet eller pustevansker,
 • Lungebetennelse,
 • akutt respiratorisk distress syndrom,
 • brystsmerter eller tetthet,
 • tap av tale eller motoriske ferdigheter
 • Sepsis
 • Septisk sjokk.

Alle de ovennevnte symptomene på koronaviral sykdom i ekstreme tilfeller kan forårsake pasientens død. De etterlater også permanente spor i kroppen, som f.eks lungene, hjertet eller hjernen. Effekten av COVID-19 i gjenvinninger kan vedvare i årene som kommer.

Symptomer på koronavirus hos barn

Tidligere tilfeller av SARS-CoV-2 koronavirusinfeksjon hos barn har vært relativt mildt. Symptomene var lik forkjølelse og inkluderte vanligvis feber, rennende nese og hoste, og gastrointestinale symptomer (oppkast og diaré). Det var også alvorlige komplikasjoner (akutt respiratorisk distress syndrom), men de var relativt få.

På grunn av det faktum at korona sykdom hos barn har milde symptomer, er det lett å ta feil av vanlig forkjølelse eller influensa. I tillegg til de typiske symptomene for COVID-19, bør foreldrenes oppmerksomhet være obs på følgende signaler:

 • motvilje mot å konsumere væsker og redusert hyppighet av vannlating hos et barn,
 • Kraftig gråt uten tilsynelatende grunn,
 • Feber, som ikke går bort etter inntak av legemidler som reduserer feber,
 • uvanlig oppførsel av barnet.
 • I mai 2020 påpekte New York-legene også at det er en "barnevariasjon" av COVID-19. De observerte symptomene ligner på giftig sjokksyndrom, og Kawasakis syndrom (en akutt inflammatorisk sykdom som påvirker små og mellomstore blodkar). 

Symptomer på koronavirus hos eldre

Spesiell forsiktighet bør tas av eldre, siden det er denne aldersgruppen som er mest utsatt for infeksjon og mulige komplikasjoner etter sykdommen. Hvorfor er eldre mer utsatt og verre ved å utholde virusinfeksjoner? Deres immunsystem er naturlig svekket, og kroppen sliter ofte med flere kroniske sykdommer som diabetes, hjertesykdom, eller lungesykdom. Symptomer på coronavirus hos eldre er typiske, med leger som understreker at de vanligvis ikke har høy feber. Nyere studier har rapportert at det eneste symptomet på COVID-19 sykdom hos eldre kan være desorientering.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg mistenker SARS-CoV-2 infeksjon?

Hvis du mistenker å være smittet med SARS-CoV-2 coronavirus, må du rapportere til kommunens smitteavdeling eller varsle nærmeste sanitære og eidemiologiske stasjon så snart som mulig, men det viktigste er å holde seg hjemme og følge de rådene du får.

En enkel regel er: Hold avstand, vask hender grundig, bruk håndsprit og gjerne maske.

Mange er usikker på om det hjelper med maske, men selv om bildet under virker litt tullete, har det en viss logikk.