Coronapass

16.01.2021

Da er vaksineringen også i Norge godt i gang og det samme i Europa. Eu tar nå til orde for å få en ordning med vaksinepass. Dette kan være nøkkelen til et mer gjenåpnet Europa

Tanken med dette er at for å kunne ha fri ferdsel i EU/EØS området, bør man ha en dokumentasjon på at man er vaksinert for covid19. Går dette igjennom, betyr det at skal du på tur i sommer, må du fremvise dette for å unngå karantene i de enkelte land.

Hellas, Danmark og Polen er land som har presset på for å få en slik ordning, og for Polen sin del vil de også lette på tiltakene for de som er vaksinert og kan dokumentere det.

Norge er selvfølgelig avventende til dette og er det som følge av at myndighetene er i tvil om vaksinen har noen funksjon? Når du blir vaksinert kan du hente ut ditt vaksinekort/dokumentasjon på siden Helsenorge.no. Spørsmålet er er om det forlanges et eget kort for EU eller om dokumentutskrift holder. Dette gjenstår å se når de har vedtatt dette.

I skrivende stund har Danmark vedtatt en ordning med vaksinepass, basert på et skriv ut selv alternativ. Dette kan inneholde resultater på evt. tester, vaksiner og evt. påvist resistens etter gjennomgått sykdom. Om dette må stemples av evt. Politi for å dokumentere ektheten, gjenstår å se. Det er imidlertid mange alternativer underveis, bla. fra flyselskapene. Hva som blir standarden vet vi ikke enda, men det vi vet er at det kommer og er du ikke vaksinert, kan utenlandsreisen din ende i karantene i både det landet du reiser til og når du kommer hjem.

Mange løsninger på vei

Flere steder i verden blir det testet forskjellige digitale tester- og vaksinepass hos flyselskaper og flyplasser. En sveitsisk virksomhet har i samarbeid med World Economic Forum utviklet appen Common Pass, som skal omdanne vaksine- og teststatus til en QR-kode, som kan skannes på flyplassen.

Flere store flyselskaper som United, Lufthansa, Swiss International Airlines og Virgin Atlantic har i slutten på 2020 testet løsningen. Flyplassenes internasjonale bransjeorganisasjon, Airports Council International, som representerer 2000 flyplasser verden over, tester også Common Pass.

Også verdens største bransjeforening for flyselskaper, IATA, arbeider med en internasjonal løsning kalt IATA Travel Pass Initiative.

Er du blant dem som ikke ønsker å ta vaksine, er de selvsagt frivillig, men ha i bakhodet at du kan bli stående igjen på flyplassen eller sitte i karantene det meste av turen. De fleste land har kraftige bøter for å bryte karantenen, som f. eks Polen med opp til 30.000PLN eller rundt kr. 70.000

smykker på nett