Coronatiltak og manglende fornuft

24.10.2020

Norge har blitt farget rødt etter mye smitte i Bergen og på østlandet.

Land vi tidligere farget røde er tydeligvis litt flinkere på smittekontrollen enn vi her hjemme. Utesteder blir syndebukker, hvor de har kontroll på smitteverntiltak, mens nattmatsteder ikke har noen restriksjoner. Det er riktig at med alkohol forsvinner en del av fornuften, men utesteder blir kontrollert og alkoholen er der når de går videre til andre fester eller nattmat uten kontroll. Muligens noe å tenke på for en del som styrer kommuner.

Det som skjer i praksis er at alle som har kommunal skjenkebevilgning blir syndebukkene og tillagt restriksjoner  som kortere åpningstider, færre gjester inne, kun bordservering ( som utsetter de ansatte for unødig risiko for smitte) og en del andre tiltak. Bransjen har så vidt meg bekjent etterlevd dette, selvfølgelig med noen få unntak, men i det store å hele ikke vært den store smittekilden. Hva skjer når utestedene stenger?

Stikk i strid med hva politikerne tror, går ikke folk hjem å legger seg, men ferden går til nærmeste nattmat og fest hjemme. Politiet i Førde ( Sunnfjord ) har sett problemet og informert kommunen om at de må ta kontroller på disse stedene, noe som ble gjort og tiltak utført. Bømlo har ikke gjort noe med det, til tross for mange henvendelser fra utesteder og publikum. Nattmat stedene har ingen begrensning på åpningstid og heller ingen Corona restriksjoner. Her er det som regel fullt ut over natten både ute og inne og ingen begrenser innslipp eller avstand. Liten flaske håndsprit står på disken og så langt frem kommer de færreste. 

Håpet er at Kommunene innser at dette er et problem for smitten og gjør noe med det i form av at også disse får pålegg om å stenge kl. 24.00 eller går i seg selv og innfører samme tiltak som de som serverer alkohol. Neste gang du er på byen. Tenk på at det er på nattmaten du har størst mulighet for å bli smittet slik det er i dag. Ser du samme problemet i din kommune, så send bekymringsmelding til kommunen

NB! Når dette er sagt kan jeg ikke si at dette problemet er over alt eller hos alle nattåpne steder, men ut fra erfaring de stedene jeg har vært.

Spørsmålet er hvordan man skal få unge mennesker på byen, voksne som ikke overholder karantenebestemmelser, at det ikke bare er anbefalt å bruke munnbind på trikk eller buss, fly, båt og andre former for kollektivt, men det er det eneste som hjelper i tillegg til avstand og hygiene. Uansett hva myndighetene mener at de er usikker på om det hjelper, så blir det ikke verre av det. En del unge har også den oppfatningen at dette rammer ikke oss. Vi blir ikke så syk. Kan det være en ide at foreldre forteller sine håpefulle at blir de smittet, kan de igjen smitte sine foreldre og besteforeldre å ha på samvittigheten at det muligens var din feil. Mange unge praktiserer desverre samme avstandsregel som de under her.

Hold avstand, ikke opphold dere på steder det ikke er smittekontroll, bruk håndsprit og ikke minst. Bruk hodet